Share
CÂNTAREA PARACLISULUI MAICII DOMNULUI

CÂNTAREA PARACLISULUI MAICII DOMNULUI

În Sfânta noastră Biserică Ortodoxă, Măicuța Domnului este socotită cea dintâi şi mai mare decât toți sfinții, mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii, întrucât a născut pe Fiul lui Dumnezeu. Ne rugăm Maicii Domnului pentru că nimeni nu este mai aproape de Mântuitorul Hristos decât Ea. De aceea afirmăm cu tărie că toate cele pe care le voiește, le și poate face, pentru că L-a născut pe Mântuitorul Hristos cu trup pe pământ. Ne rugăm Maicii Domnului pentru că nu există o mai mare  mijlocitoare a noastră, a oamenilor, către Mântuitorul Hristos, fiind permanent lângă tronul Fiului său, ajutându-ne cu rugăciunile ei. Este bine ca citirea Paraclisului Maicii Domnului să aibă loc în fiecare zi, dar cu atât mai mult în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Denumirea de paraclis vine din limba greacă (paraklisis) şi înseamnă rugăminte sau rugăciune prin care este cerut ajutorul Maicii Domnului sau al unui sfânt și poate avea formă citită sau cântată. De asemenea, există termenul omonim paraclis, care înseamnă biserică de dimensiuni mici. Paraclisul este una dintre cele mai îndrăgite forme de rugăciune a creștinilor ortodocși, cel mai vechi şi mai cunoscut dintre paraclisele închinate Maicii Domnului avându-și originea în secolul al IX-lea.

Vineri, 22 martie 2019. Imagini de la Paraclisul Maicii Domnului la biserica noastră, cântat cu studenții de la ASCOR București și enoriași ai parohiei.