Share
SFÂNTUL MASLU OFICIAT DE 7 PREOȚI

SFÂNTUL MASLU OFICIAT DE 7 PREOȚI

Taina Sfântului Maslu ocupă un loc special în rândul slujbelor ortodoxe, aducând cu sine un caracter profund eshatologic ce amintește de împărăția cerurilor, acolo unde bolile și suferințele nu există. Taina Sfântului Maslu, este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfințit însoțită de rugăciunea preoților. Scopul acestei Sfinte Taine are un conținut dual: urmărește vindecarea omului ca întreg, atât trupește, cât și sufletește.

Denumirea de maslu este de origine slavă: maslo înseamnă „untdelemn”, De asemenea, se mai folosește denumirea de eleoungere care înseamnă „ungere cu untdelemn”.

Originea practică a Tainei Sfântului Maslu este atestată în epistola Sfântului Apostol Iacob, atunci când Apostolul vorbește despre vindecarea celor bolnavi prin „rugăciunea credinței”: „De este cineva bolnav să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iac.5, 15).

De asemenea, Sfinții Apostoli au săvârșit această Taină încă din timpul în care Hristos era cu ei: „Și mulți demoni scoteau și ungeau cu untdelemn mulți bolnavi și îi vindecau.” (Marcu, 6,13).

Pe data de 17 aprilie 2019, a fost oficiată în parohia noastră slujba Sfântului Maslu de obște, de către șapte preoți.

Preot paroh: Lucian Petroaia

Preoți invitați: Gheorghe Ghiocel Stavar (biserica Acoperământul Maicii Domnului – Titan), Gheorghe Tudor (capela Centrului de Terapie și Tratament al Toxicodependenților pentru tineret „Sfântul Stelian”), Petru Moraru (biserica Flămânda), Mihai Iliescu (biserica Batiște), Constantin Dochița (biserica Sfântul Nicolae Broșteni), Iacob Ormenișan, diacon Silviu Gabriel (biserica Albă).