Share
PROIECT COMUN CU LICEUL ALEXANDRU I. CUZA PARTEA 2

PROIECT COMUN CU LICEUL ALEXANDRU I. CUZA PARTEA 2

PROIECT COMUN CU LICEUL TEORETIC AL. IOAN CUZA: ÎNGERI NĂSCUȚI ÎN COMUNISM - PARTEA 2

Vineri, 24 mai 2019 s-a desfășurat partea a doua a proiectului educațional „Îngeri născuți în comunism” (informații despre partea 1 aici ). La această acțiune, alături de elevi au participat Prof. Cristina Laura Ștefan,  Dir. Prof. Reka Vadasz, Inspector școlar General adj. Mihaela Ciho, Șef Serviciu Juridic ISMB Olteanu Mihaela, Pr. Prof. Univ. Dr. Lucian Petroaia, Asist. Univ. Drd. Alin Bolboașă-Șofaru. Programul a cuprins activități menite să cinstească memoria eroilor căzuți în revoluția din decembrie 1989, precum și acelora care au murit în timpul regimului comunist în închisorile de la Jilava și Pitești: slujbe de pomenire, prelegeri, vizite în locațiile menționate.

Astfel, la Cimitirul Eroilor din capitală a avut loc Slujba Parastasului pentru Eroii căzuți în Revoluția din decembrie 1989. Cu acest prilej, Prof. Cristina Laura Ștefan a vorbit despre unul dintre acești eroi, elevul Radu Alexandru, împușcat în timpul revoluției.

În incinta Penitenciarului Jilava, a fost vizitat Fortul 13 unde a fost ținută Slujba Parastasului pentru deținuții politici, încheiată cu un cuvânt de învățătură pe tema „Preoți și călugări, sfinți ai temnițelor„ ținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Lucian Petroaia.

A fost vizitat muzeul „Memorialul Închisoarea Pitești” în incinta căruia s-a săvârșit Slujba Parastasului pentru victimele regimului comunist.  Fondatoarea „Memorialul Închisoarea Pitești„, Doamna Maria Axinte, a făcut o prezentare detaliată a circumstanțelor istorice și politice în care s-a înființat și a funcționat închisoarea, a regimului unic de detenție – reeducare prin tortură și a câtorva personalități care au fost încarcerate acolo.

„Celula 34 e un fel de tunel întunecat și lung, cu numeroase și puternice elemente de coșmar, e o hrubă, e un canal, e un maț subpământean, rece și profund subtil, e o mină stearpă, e un crater de vulcan stins, e o destul de izbutită imagine de iad decolorat. În locul acesta aproape ireal de sinistru aveam să cunosc cele mai fericite zile din toată viața mea. Cât de absolut de fericit am putut fi în camera 34!

Nicolae Steinhardt„Jurnalul fericirii”

Imagini de la Închisoarea Jilava

Imagini de la Închisoarea Pitești